ΤΙ ΕΣΤΙ ΠΝΕΥΜΑ. ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.


Γράφει η Μαίρη Καρά

ΠΝΕΥΜΑ είναι το σύνολο των λειτουργιών του ανθρώπινου εγκεφάλου, δηλαδή η ΜΝΗΜΗ, η ΚΡΙΣΗ, η ΑΝΤΙΛΗΨΗ, η ΦΑΝΤΑΣΙΑ. Η ύπαρξη του Πνεύματος δημιουργεί την ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ του κάθε ανθρώπου και απ' αυτό εξαρτάται ο τρόπος που σκέπτεται ή αντιλαμβάνεται την εξωτερική πραγματικότητά του. Γιατί η εσωτερική του λειτουργία δημιουργεί την παραγωγική ΣΚΕΨΗ και οδηγεί την κάθε ύπαρξη, να υιοθετήσει την ανάλογη ΣΤΑΣΗ ζωής, που της αρμόζει. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που διαφοροποιείται η συμπεριφορά των ανθρώπων. Το Πνεύμα υπόκειται σε ποιοτικές ή ποσοτικές μεταβολές, ανάλογα με την ποιότητα της ανατροφής, που λαμβάνει ο άνθρωπος στην παιδική του ηλικία.






Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει για τον άνθρωπο, η σωστή ΠΑΙΔΕΙΑ που θα λάβει από τα πρώτα μαθητικά του χρόνια. Η Παιδεία είναι μια πολύ σημαντική προσλαμβάνουσα, αφού καθορίζει το πώς θα εξελιχθεί σαν προσωπικότητα ο μαθητής και τι είδους εικόνα της εξωτερικής πραγματικότητας του περιβάλλοντός του, θα σχηματίσει στο μυαλό του. Το Πνεύμα ευθύνεται για την εξέλιξη της προσωπικότητας, αφού υπάρχει πριν απ’ την Φύση και τον Άνθρωπο κι αποτελεί την βάση της ΥΠΑΡΞΗΣ της Ανθρωπότητας. Πνευματική καλλιέργεια είναι η μόρφωση, που δεν περιορίζεται σε ξερές, άγονες γνώσεις, αλλά μετουσιώνεται σε ψυχική καλλιέργεια, αναδεικνύοντας το άτομο σε ολοκληρωμένη προσωπικότητα και εξανθρωπίζοντας ή εξευγενίζοντας τον εσωτερικό του κόσμο. Χωρίς όμως πνευματική καλλιέργεια ο άνθρωπος μένει ΣΤΑΣΙΜΟΣ.




Τα γνωρίσματα του πνευματικά καλλιεργημένου ανθρώπου είναι η ΩΡΙΜΗ ΣΚΕΨΗ, η ΙΣΧΥΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ, η ΑΝΘΡΩΠΙΑ, η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ. Η πνευματική καλλιέργεια εξανθρωπίζει τον Άνθρωπο, αφού δεν φτάνει να γεννηθεί κανείς μόνο άνθρωπος. Διαμορφώνει ανθρώπους με ελεύθερη κι ανεξάρτητη σκέψη, που μπορούν να διακρίνουν το σημαντικό απ’ το ευτελές, το δίκαιο απ’ το άδικο, το ωραίο απ’ το άσχημο, το ορθό απ’ το εσφαλμένο. Εκείνος που δίνει μεγάλη προσοχή στο Πνεύμα του, εξασφαλίζει την εσωτερική του πληρότητα και την γαλήνη και γι' αυτό δεν νοιώθει πλήξη και μοναξιά. Προσανατολίζει δε την σκέψη και την δράση του στην εκπλήρωση Υψηλών Ιδανικών μέσω της φυσικής ροπής του προς τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ και της κλίσης του προς την ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και τις ΤΕΧΝΕΣ.




Όποιος άνθρωπος λοιπόν κατάφερε να "κατακτήσει" αυτά τα ψυχικά χαρίσματα, περνάει σε άλλο επίπεδο εξέλιξης και πνευματικής ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ. Ξεχωρίζει δε στην προσωπική και κοινωνική του ζωή για την Δυναμική του προσωπικότητα και για το Θάρρος με το οποίο αντιμετωπίζει τα καθημερινά προβλήματα. Ο Πνευματικός άνθρωπος έχει σαν σύμβουλο στην ζωή του την Αλήθεια και την Ειλικρίνεια και δίνει καθημερινά τον Αγώνα για το "Ωραίο" και το "Καλό". Είναι σεμνός και ταπεινός άνθρωπος και η λέξη Αλαζονεία δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό του κι επομένως στην συμπεριφορά του.




Συναναστρέφεται με απλότητα κι ενδιαφέρον με τους άλλους, χωρίς να έχει πρόθεση να προβάλει τον εαυτό του και συμμετέχει στα κοινωνικά προβλήματα, χωρίς να υποτιμά κανέναν αλλά απορρίπτει προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Χωρίς να είναι καιροσκόπος, ασκεί κριτική προς όλες τις κατευθύνσεις και σ' όλες τις περιστάσεις. Με αυτή την στάση ζωής καταφέρνει να γίνεται αγαπητός στο περιβάλλον του, με αποτέλεσμα να ανοίγουν οι πνευματικοί του ορίζοντες και να διευρύνονται οι Γνώσεις του, μέσω της Γνωστικής Αντιληπτικότητάς του.




Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά του ξεχωριστού Ανθρώπου της Δημιουργίας, που αποτέλεσαν την βάση για την γέννηση της Ελληνικής Φυλής και της Εθνικής της Συνείδησης. Όμως στο πέρασμα των Αιώνων δέχτηκε πολύ μεγάλες επιθέσεις από τους προαιώνιους εχθρούς της, με αποτέλεσμα να αλλοιωθούν έστω και ελάχιστα τα πνευματικά της χαρακτηριστικά.




Οι Αρχαίοι μας Φιλόσοφοι δίδαξαν στους λαούς πώς να καλλιεργούν το Πνεύμα τους, για να εκπολιτίζονται. Όλες οι Πνευματικές δημιουργίες τους έφτασαν ως εμάς αναλλοίωτες στους Αιώνες, διατηρώντας τον Ανώτερο συμβολισμό τους. Έτσι κληρονομήσαμε κι εμείς οι απόγονοί τους το Αρχαίο Πνεύμα και πάνω σ' αυτό στηρίξαμε την διαιώνιση της Φυλής μας. Η προαιώνια κληρονομιά μας που αποδεικνύεται με τα θαυμαστά μεγαλουργήματα, κινδυνεύει να λεηλατηθεί βίαια απ' την απληστία των ευρωπαίων «εταίρων μας», οι οποίοι εξαγοράζοντας ανθέλληνες πολιτικούς, μας επέβαλλαν την οικονομική τους δικτατορία, με απώτερο σκοπό την ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΜΑΣ κι εξαφάνιση του ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ! Μα δεν θα το καταφέρουν, γιατί το Ελληνικό Πνεύμα είναι ΑΘΑΝΑΤΟ!




Κατάφεραν όμως δυστυχώς να διαφθείρουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού με την υπερκατανάλωση αγαθών. Τώρα οι πολίτες θρηνούμε για την απώλεια της Εθνικής Κυριαρχίας και Εθνικής Αξιοπρέπειας. Το ελληνικό αίμα που κυλάει στις φλέβες μας κινδυνεύει να αλλοιωθεί μακροπρόθεσμα απ' τις αναγκαστικές προσμίξεις μας με τους σκόπιμα φερμένους δυστυχείς πολίτες φτωχότερων κρατών του Τρίτου Κόσμου. Μα πρέπει να διατηρήσουμε το ηθικό μας και να πούμε το δικό μας ΟΧΙ στην ΔΙΑΦΘΟΡΑ. Θα επιβιώσουμε όπως επιβιώσαμε απ' όλους τους πολέμους. Και πρέπει να παλέψουμε για τις ΑΡΧΕΣ που μας διέπουν, για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μας, για τον Πολιτισμό, που μας κάνει διακριτούς διεθνώς, για την Τιμή μας και για όλα τα ηρωικά κατορθώματα των προγόνων μας.




Πρέπει να αγωνιστούμε για την Ελευθερία της Ελλάδας μας. Να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά και να μην επιτρέψουμε να μας καταπατήσουν άλλο. Όση εμπιστοσύνη δείχνουμε στην χώρα μας (στην χώρα, όχι στους δήθεν εκπροσώπους μας) τόση εμπιστοσύνη θα μας δείξει κι αυτή! Τώρα έχουμε νέα Κυβέρνηση, η οποία υπόσχεται πως θα καλυτερέψει τις συνθήκες διαβίωσης του λαού και θα φροντίσει για την ανόρθωση της Οικονομίας και της εγχώριας παραγωγής. Θα περιμένουμε με καρτερία να εκπληρώσει τις εξαγγελίες της, για να την εμπιστευτούμε και να την στηρίξουμε. Αν όμως συνεχίσει κι αυτή την ίδια μνημονιακή υποταγή… τότε θα μας αποδείξει πως η ΛΕΠΙΔΑ ΗΡΘΕ… ΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ!




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου